Zij-aanzicht
Kasteel Stapelen met slotgracht en de duidelijk zichtbare kantelen die later aan het bouwwerk zijn toegevoegd

over het kasteel

AddThis Social Bookmark Button

Kasteel Stapelen in Boxtel is een klooster van de paters Assumptionisten en is al bijna een eeuw als zodanig in gebruik. Waar komt de naam Kasteel Stapelen vandaan?

Een hooggelegen plaats werd ook omschreven als "stapel". Een kasteel moest aan een aantal belangrijke eisen voldoen: het moest bewoonbaar en verdedigbaar zijn, ruimte hebben voor opslag van strijdmateriaal en beschikken over stallen. Het kasteel voldeed aan deze eisen en lag op een hoger gelegen plaats.

Voor het eerst werd de naam Kasteel Stapelen genoemd in 1293 toen Willem van Boxtel als beloning, voor zijn dapper optreden in de slag bij Woeringen tegen de Geldersen, Stapelen en zijn landerijen in leen kreeg van Hertog Jan I van Brabant. Daarna is het kasteel van vader op zoon overgegaan en het is in handen geweest van vele adellijke families.

Vanaf 1939 werd het kasteel gebruikt als communiteit (leefgemeenschap) voor de paters en als provincialaat (bestuur) van de Nederlandse provincie van de Congregatie der Assumptionisten.

Meer geschiedenis van kasteel Stapelen

Zeer recent (2009/2010) is het kasteel inpandig grondig verbouwd tot 12 appartementen voor de groep paters die daar nog steeds wonen. In 2015 vieren zij dat ze 100 jaar in Boxtel op Kasteel Stapelen verblijven.
Kasteel Stapelen dient niet alleen als klooster voor de paters, er vinden ook allerlei activiteiten plaats die publiekelijk toegankelijk zijn. Meer informatie over deze activiteiten vindt u in de agenda.

Wilt u voor (bijvoorbeeld) uw bruiloft gebruik maken van het Kasteel, kijkt u dan naar de faciliteiten.

Toegangspoort